De Cartouwe

Herberg "De Cartouwe" anno 2003 is restaurant "De Eetkamer" aan het KerkpleinDe Cartouwe was een herberg. Hier vonden in de 16e tot en met de 18e eeuw heel wat vergaderingen plaats, toen Vollenhove een belangrijk bestuurscentrum was. Kartouwe betekent kanon.

In 1539 wordt Elsken Wilmsdochter, weerdinne in de Kortouwen genoemd. De Cartouwe lag aan de Bovenplaats of Kerkplein. In het kerkvoogdijarchief zijn ook gegevens over dit huis. In 1627 wordt een nieuw huis gebouwd naast de Cartouwe: het gaat hier om het pand wat nu bekend staat als de 'voormalige Latijnse school'.

Uit het stadsarchief, 1654: Jan Hartkamp had een vuilnisbak aan de stadsstraat voor het huis de Cartouwe naast het huis van secretaris J. Lemker en de stoep laten maken, waarover hij ruzie kreeg met de zoon van de secretaris en ook over de put in de schuur van de secretaris en de daarin gestelde pomp, waarop Hartkamp ook recht en toegang daarheen meende te hebben. De zaak werd op 27 juni 1654 in der minne geschikt.

Aan de weduwe van Hartkamp werd 29 januari 1660 door Burgemeester, Schepenen en Raad toegestaan om, teneinde al het vuil kwijt te raken, een 'gotien' onder de grond te mogen leggen in verbinding met de Stadsgracht (dat moet dan hier de gracht van het Oldehuys geweest zijn).

De foto's zijn van het pand aan de andere kant van het Kerkplein. In de jaren 1930 was het postkantoor, tot 1949. In de jaren 1960 was er een modewinkel in gevestigd met als naam 'de Cartouwe'. Vanaf de jaren 1970 is het een restaurant. Sinds oktober 2008 heet dit restaurant ook 'de Cartouwe'.

www.henkvanheerde.nl/vollenhove