Dag 21 - vrijdag 17 oktober - Ghanzi

Dqae Qare San Lodge - 281 km

We verlieten Maun over de A3. Het duurde nog even voor we de stad echt achter ons lieten. De prima asfaltweg ging het eerste deel door een aantrekkelijk landschap, fris groen gekleurd. we stopten nog bij een brug over de rivier om wat foto's te maken. Daarna was het weer heel veel rechtdoor,  261 km naar het westen voor we het pad links naar ons volgende overnachtingadres zagen.  Daarna was het nog zo'n 7 km over de zandweg, met halverwege een hek dat we zelf open moesten doen.

Dqae Qare San Lodge
2136'23.08"Z 2151'1.75"O

Een beschrijving die we vooraf kregen: "de jachtboerderij Dqae Qare is de enige in Botswana in bezit van San mensen. De activiteiten worden uitgevoerd door de San zelf (met hulp van de begeleiding). Enerzijds krijgen bezoekers van de wereld begrip van de bijzondere omgeving, aan de andere kant profiteren de San van de extra kennis en de waarde van hun kennis voor de buitenwereld."

De boerderij, zo'n 7000 hectare, is in de jaren 1990 gekocht en betaald door de Nederlandse regering, en geschonken aan de lokale San gemeenschap. In het plaatsje vlakbij (zo'n 10 kilometer) zijn nog steeds een paar Nederlandse 'zendelingen' actief, namens de Gereformeerde Kerk. Naast het hoofdgebouw met de 'moderne' gastenkamers staan er enkele tientallen meters verderop, bij het zwembad, nog twee traditionele hutten, wel modern ingericht.

De beoordelingen op TripAdvisor spreken nog van beheerders - daar hebben wij niets van gemerkt. Er was een San receptioniste die ons de kamers wees, er was een tuinman aan het werk en later waren er enkele vrouwen die het eten opdienden. Echt contact was niet mogelijk, men wist ook niet wat er verder te doen was. Gelukkig hadden we zelf voldoende drinken bij ons, want er was niets te koop. Van de twee andere gasten hoorden we dat er even later thee en koffie klaar stonden. De dames zijn aan het kleuren gegaan, we hebben nog een klein rondje over het terrein gemaakt en zagen vooral vergane glorie (een openluchttheater in verval). 's Avonds kwam er een kleine kudde springbokken naar de drinkvijver in de hoek van het terrein. 's Morgens zagen we op de weg terug een schildpad!

terug naar startpagina - volgende - naar programma