Dag 10 - maandag 6 oktober - San openluchtmuseum -

Roy's Camp - 226 km

Na een goed ontbijt vertrokken we naar onze volgende bestemming.  plaatsen Tsumeb en Grootfontein. Omdat het niet zo'n grote afstand leek, en bovendien helemaal over asfalt, bedachten we dat we bij de bestemming eerst wel rechtsaf konden, een eind de wildernis in, naar het dorpje Grashoek waar een 'levend museum' is van de Bosjesmannen (San People).

De rit voerde ons langs de grote plaats Tsumeb, waar we tankten, inkopen deden en geld haalden. Vervolgens reden we langs Grootfontein. Een saaie rit langs kaarsrechte wegen. De natuur begint wel iets groener te worden. Exact bij ons volgende overnachtingadres sloegen we rechts af en reden - na verlagen van de bandenspanning - nog zo'n 90 kilometer via weer een kaarsrechte weg door het bos richting de woestijn. We passeerden het wildhek, zoals we dat later nog vele malen zouden doen, met controle op meegebrachte etenswaren. direct daarna ging een klein en mul zandweggetje naar links, richting het 'museum'. Na een kilometer of 8 stond er een bordje naar de 'receptie', dat bleek een open plek met een boom waaronder enkele mensen stonden te wachten. Eén daarvan bleek onze gids, Piet, een jonge bosjesman bij wie we het programma 'sieraden, vuurstoken en pijl-en-boog-maken' bestelden. Dat moest even worden gearrangeerd - de familie werd opgetrommeld, die staken zich in kostuum en zetten zich neer op de voor dat onderdeel aangewezen plek. Piet reed met ons mee naar een plek, een paar kilometer verderop in het bos, waar we de auto neerzetten bij een soort openluchtstalletje van sieraden. we moesten nog even wachten en werden toen opgehaald en een kleine honderd meter verderop gebracht voor het optreden. Een viertal vrouwen demonstreerde daar het maken van sierraden met kralen uit struisvogeleieren. De opa van Piet, die goed verstaanbaar Afrikaans sprak, liet zien hoe hij vuur kon maken, hoe een pijl en ook een boog werd gemaakt, en tenslotte hoe hij daarmee een antilope kon schieten. Al met al waren we hier een kleine twee uur mee zoet en verdiende de familie hier vermoedelijk een weekloon mee. Het was zeker de moeite waard, we hebben er ook veel mooi foto- en filmmateriaal aan over gehouden. Het was wel weer een heel stuk terug naar het kamp.

Roy's Rest Camp
Pieter Grobler, tel: +264 -67 240302
19°13'58.76"Z 18°29'59.68"O

Roy's Rest Camp (1995) is een klein deel van de boerderij Elandslaagte (2800ha, 1930), een van de oudste in dit deel van het land, gesticht na de Dorslandtrek, eigenaar was de familie Alberts.
Het ligt een paar honderd meter vanaf de B8, hoofdweg naar Rundu, 55 km ten noorden van Grootfontein. Gezellig restaurant met groot terras en heel sfeervolle verlichting. Klein zwembad direct voor het terras (met kampvuur), cadeauwinkel. Tien meter verderop het openlucht 'internetcafé', een paar stoelen en krukken naast de wifi-router. Goed geregeld!

De rondavels liggen langs een zandweggetje, een beetje verscholen in het bos, goed bereikbaar - een paar honderd meter lopen. Goed ingericht, jammer dat een paar stoelen voor op het eigen terras ontbraken. 's Nachts viel de stroom uit en die kwam ook niet meer terug - een probleem van buitenaf. Gelukkig kon men toch een goed ontbijt leveren.

Beoordelingen TripAdvisor: In alle boeken lees je over de bijzondere aankleding van dit 'resort'. Ook wij vonden de 'rariteiten' een beetje ver doorgevoerd.  

terug naar startpagina - volgende - naar programma